Úvod Úvod Služby Služby Diagnozy Diagnozy Pro  lékaře Pro  lékaře Angiologie Angiologie Novinky Novinky Kontakt Kontakt Ordinace Ordinace Pojišťovny Pojišťovny O nás O nás Cévy.cz
© MUDr. Jiří Matuška 2014 All photos with permission cevni@centrm.cz
Onemocnění tepen   Ateroskleroza je nejčastější závažnou nemocí v civilizovaném  světě.  Podílí se až na 60-70 %  všech nenásilných úmrtí. Dříve tomu tak ovšem nebývalo. Do  poloviny 20.  století lidé umírali především na infekční onemocnění   ( mnohdy spojená s podvýživou ) a na následky úrazů. Ač nám to může připadat zvláštní, druhá polovina 20. století byla věkem blahobytu.  Ano,  museli jsem stát fronty na maso a banány také moc často nebyly. Ale naučili jsem se postupně jíst maso ne 1x ale rovnou 7 -14 týdně. Základním předpokladem bylo, že horník nebo dělník v těžkém provozu se musí pořádně najíst. A vždy musí mít dostupné levné cigaretky a pivo.  Co na tom, že v 60 letech zatřese bačkorama. To už jej stát do fabriky nepošle. Bohužel tyhle stravovací návky rychle pochytil celý národ, ne jen těžce pracující. Nějak jsme z hlav vytěsnili, čím se za C a K monarchie živili naši předkové. Denně maso to určitě nebylo. Na lepší se rychle zvyká. Navíc dnes je tak pestrá a barevná nabídka v obchodech, že člověk neodolá. Bohužel pro nás – užitná hodnota značné části nabídky potravin v obchodních řetězcích je přinejmenším pochybná. Američani tomu už dlouho říkají „junk food“ , tedy odpadní jídlo.  Dobře vědí proč. Stava běžného Američana je co do složení ještě děsivější než naše. Co je tedy na moderní stravě tak špatného ? Především je extrémně kalorická.  Obsahuje přebytek cukrů, nasycených tuků a soli.  Tento přebytek vede ke změně metabolismu ( pochodů zpracování živin v těle ).  Tuky se usazují do tkání (  nejen do „OTP – okrasných tukových prstenců“ na břiše ). Nebezpečné je zejména pozvolné usazování cholesterolu a triglyceridů ve stěnách cév. Takto velmi zjednodušeně můžeme popsat začátek procesu zvaného ateroskleróza – kornatění cév. Nemluvě o tok, že dlouhodobý nadbytečný přísun živin výrazně zvyšuje rizko rozvoje cukrovky – diabetu mellitu II. typu Jaké jsou nejzávažnejší rizikové faktory pro rozvoj aterosklerózy : - Dyslipidemie ( vysoká hladina tuků v krvi ) - Cukrovka - Kouření - Vysoký tlak krevní (  hypertenze ) Důležité je si uvědomit, že ateroskleróza nevzniká náhle. Jde o dlouhé roky trvající pozvolný proces. A bohužel zpočátku nijak nebolí. Tedy ten kdo jí trpí si to napřed nemá jak uvědomit. O to překvapivější je pak infarkt, mrtvice nebo nedokrevnost dolní končetiny. Je sice pravda,že všechny tyto nemoci umíme docela dobře léčit.  Ale to je už jako hašení požáru. Lépe je aby nezačalo hořet, tady aby se nám ateroskleróza vůbec nerozjela. Jak na to ? Jak zjistím, že už aterosklerózu mám ? Tohle už dost dobře umíme. S vybavením Cévní ambulance jsme schopni odhalit většinu případů počínající arerosklerosy. U rozvinuté atersklerosy tepen pak už jde o léčbu, ne o prevenci. Co proti své ateroskleróze můžete dělat vy, pacienti: - Nekuřte - Jezte zdravě, pestrou stravu s dostatkem vláknin - Omezte „4 jedy“ – cukr, sůl, mouku, živočišný tuk - Hýbejte se pravidelně (  vycházky, sport ) - Hubněte Co proti ateroskleróze mohou dělat vaši lékaři -  léči : - Vysoké hladiny krevních tuků - Vysoký tlak krevní - Cukrovku